Cinder de berenwelp overleefde een bosbrand en inspireerde een hele regio. Dan schoot een jager haar dood.

Het skelet van Cinder de zwarte beer werd aangetroffen in de buurt van Leavenworth in de Amerikaanse staat Washington. Het Department of Fish and Wildlife neemt aan dat de beer werd doodgeschoten door een jager.

Cinder werd in juli 2014 een nationale beroemdheid in Amerika. De beer was het slachtoffer geworden van de Carlton Complex Fire. Het berenwelpje werd onder een paardentrailer gevonden met derdegraadsbrandwonden op haar pootjes waardoor ze op haar ellenbogen moest stappen. Daarna werd ze overgevlogen naar het Lake Tahoe Wildlife Care in California om haar brandwonden te behandelen, maar haar overlevingskansen werden gering ingeschat.

“Het waren de ergste brandwonden die ik ooit gezien had”, vertelde de dierenarts van Cinder, Randy Hein. “Mijn buikgevoel zei dat ze het zou halen, maar ik wist niet of ze ooit nog in het wild zou vrijgelaten kunnen worden omdat haar pootjes zo zwaar gewond en verbrand waren.”

Maar Cinder toonde zich een vechter en was sterk genoeg om opnieuw in het wild vrijgelaten te worden. De vechtlust van het dier wekte nationale aandacht en inspireerde zelfs een kinderboek genaamd Cinder de beer.

De parkwachters denken dat Cinder nu werd doodgeschoten door een jager en haar halsbandje en trackingtoestelletje afsneden.

Het verlies van de geliefde beer is vooral hard voor de lokale gemeenschap die zich lieten inspireren door Cinder. Rich Beausoleil van het plaatselijke Department of Fish and Wildlife vertelde: “Ik herinner me nog dat iemand zei. ‘Als Cinder het kan, dan kunnen wij het ook.’ Dat inspireerde ook mij.”

DEEL dit bericht als ook jij het zo droevig vindt dat Cinder de beer werd afgeschoten.

Bron en afbeeldingen: Washington Post