Luxemburg maakt openbaar vervoer als eerste land ter wereld helemaal gratis.

In Luxemburg kunnen mensen vanaf volgende zomer gratis met de trein, tram en bus reizen.

Hoewel Luxemburg Stad slechts 110.000 inwoners heeft, komen er dagelijks ongeveer 400.000 personen in de stad werken. Dat schrijft The Guardian. Volgens een onderzoek uit 2016 zouden mensen er gemiddeld 33 uur per jaar in de file staan.

Ondertussen werden er maatregelen genomen om die cijfers naar omlaag te krijgen. Zo werd het openbaar vervoer voor jongeren onder de 20 jaar vorige zomer al gratis gemaakt. Voor een reis van twee uur, moest je amper twee euro neertellen. Maar omdat Luxemburg zo’n klein landje is, gaat het bijna om alle ritten.

Nu werd aangekondigd dat het openbaar vervoer vanaf volgende zomer compleet gratis zou worden. De Luxemburgse regering heeft een verkeersplan uitgewerkt waarbij er nog meer rekening wordt gehouden met het milieu. Daarmee zou Luxemburg het eerste land ter wereld worden waar het openbaar vervoer helemaal gratis wordt.

Er moeten nog wel enkele details ingevuld worden. Zo bestaat er bijvoorbeeld nog discussie over wat er moet gebeuren met de indeling van treinen in eerste- en tweede klasse.

Openbaar vervoer voor iedereen gratis? Ook bij ons? Laat van je horen in de reacties en DEEL dit bericht met iedereen die je kent!

Bron en afbeeldingen: YouTube en The Guardian